Romana English Francaise
Generalitati judetul Buzau

Despre judet

Daca am incerca sa explicam judetul Buzau prin date geografice, ar trebui spus ca este situat in partea de sud-est a tarii, cu o suprafata de 6.103 km2, ocupand locul 17 intre celelalte judete si ca judetul Buzau are 87 de localitati, din care doua municipii (Buzau si Ramnicu Sarat), trei orase (Nehoiu, Pogoanele si Patarlagele) si 82 de comune cu 481 sate. Judetul Buzau isi bucura locuitorii si turistii cu toate formele de relief: munti, dealuri si campii. Zona montana este formata din Muntii Buzaului si Vrancei, fiind alcatuiti din masivele Penteleu, Podu Calului, Siriu, Monteoru, Ivanetu, Vrancei. Dealurile Buzaului – Subcarpatii Buzaului se afla intre vaile raurilor Teleajen (Judetul Prahova) si Slanicul de Buzau. Zona de campie se afla in sudul si sud-estul judetului, avand o altitudine de 40 m pe raul Calmatui si 120 m in Campia Buzaului, Campia Ramnicului, Campia Gherghitei (Saratei), Campia Calmatuiului, Campia Padinei, parte din Baragan. De la altitudini de 40 m pe raul Calmatui se ajunge in varful Penteleu la 1772 m.

O abordare istorica a judetului Buzau ar cere sa explicam ca prima mentiune documentara despre raul Buzau face referire la Sava Gotul (Sava de la Buzau), inecat la 12 aprilie 372 d.Hr. in apa raului de catre gotii necrestinati. Din luna mai 1996, Sfantul Sava devine patronul spiritual al meleagurilor buzoiene.
Municipiul Buzau este resedinta si cel mai mare oras al judetului Buzau. Orasul se afla pe malul drept al raului Buzau, la cotul Carpatilor de curbura, la confluenta drumurilor intre trei mari provincii romanesti: Muntenia, Transilvania si Moldova.

Ca descriere a atractiilor si obiectivelor turistice ale acestei zone ar trebui sa enumeram: Closca cu puii de aur, Chihlimbarul, Vulcanii Noroiosi, Focul Viu, Asezarile Rupestre de la Colti-Alunis-Bozioru, Castrul Roman de la Pietroasele, Grunjul de la Manzalesti, Mina de petrol de la Monteoru, Tabara de sculptura in aer liber de la Magura, Masa lui Bucur de la Plesi-Bisoca, Complexul Brancovenesc de la Ramnicu Sarat si multe altele.

Dar ce poate surprinde mai bine frumusetea si magia plaiurilor buzoiene asa cum ar putea-o face ochii insetati de frumos si culoare ai unui turist dornic de aventura? Poate ar fi plaiurile buzoiene insesi, care au fost un leagan al culturii si civilizatiei romanesti. Sau poate Buzaul ar trebui explorat prin propria experienta si doar o intalnire directa cu aceasta zona, atingerea pamantului, mirosul unei flori, odihna la umbra unui mar din dealurile Buzaului intr-o zi insorita, o conversatie savuroasa cu oamenii neaosi ce locuiesc aceasta zona sau vizitarea unui vestigiu istoric ce te poate transporta cu secole in urma pana in Evul Mediu sunt caile prin care Buzaul poate fi inteles cu adevarat.

Alte informatii

Gastronomie

Gastronomia buzoiana, liant intre cultura si alimentatia specifica locului, se remarca prin produse culinare unice, marci inregistrate, europene.
Covrigii de Buzau, marca recunoscuta a judetului, s-au `stabilit` aici de mai bine de 200 de ani. Simbolizand belsug si mandrie, secretul covrigilor este dat de coaja aurie si miezul moale, delicios.
O alta emblema a Buzaului o reprezinta carnatii de Plescoi, in jurul carora se invart chiar legende. Una dintre ele spune ca reteta apartine sarbilor care s-au stabilit in zona in secolul al XIX-lea si au adus cu ei si reteta pentru babic si pastrama (pentru cunoscatori, nu exista nicaieri babic mai bun decat cel de Buzau). Indiferent de originea reala, un fapt este cert: carnatii de Plescoi sunt un produs unic pe teritoriul romanesc, cu o identitate a gustului care nu poate fi ignorata, un deliciu demn de masa celor mai pretentiosi gurmanzi.
Trebuie amintite, pe langa ale poduse culinare specifice, ca impletiturile traditionale, branza de burduf, cascavalul, pastravul afumat la varzob, painea de Rusetu, cozonacul Berca, tuica de pruna de Patarlagele si tamaioasa romaneasca de Pietroasa, care desavarsesc gastronomia locului.

Prezentam in continuare produse traditionate atestate in judetul Buzau click aici

Modalitati de transport

Reteaua de transport a judetului Buzau permite deplasarea facila intre locati, fie catre obiective turistice, fie catre zone sau regiuni de vizitare.
Turistii au la dispozitie reteaua de transport feroviar, exitand gari in orasele si municipiile judetului si in majoritatea comunelor.
Transportul se poate faci si cu autocarul sau microbuzul. De exemplu, din Autogarile Sud sau Nord din Buzau, turistii pot ajunge la Sarata Monteoru, Pietroasele, la Viespesti, Naeni, Berca, Manzalesti si in multe alte comune mai aproiate sau mai indeparate.
O alta modalitate de transport in judetul Buzau este sistemul rent a car.
Prezentam in continuare Programul judetean de transport rutier de persoane aferent judetului Buzau. click aici

Program de vizitare muzee

Muzeul Chihlimbarului, Colti: deschis zilnic intre 10.00-18.00, cu exceptia zilelor de luni si marti
Casa memoriala `Vasile Voiculescu`, Pârscov: deschisa zilnic intre 10.00-18.00, cu exceptia zilelor de luni si miercuri
Casa `Vergu-Manaila`, Buzau: deschisa zilnic intre 10.00-18.00, cu exceptia zilelor de luni

Modalitati de petrecere a timpului liber

Judetul Buzau le ofera turistilor o gama variata de activitati fie de relaxare, fie de experimentare a unor senzatii inedite:

  • Circuitul pentru sporturi extreme – motociclism si ATV-uri – de la Maracineni
  • Motocrosul de la Izvoranu
  • Bowling la Complexul Junior
  • Bazinul Oplimpic Aqua Center din parcul Tineretului
  • Pentru amatorii de shopping – Aurora Mall si Galeria Mall
  • Pista de role si skateboard din Parcul Tineretului
  • Zbor cu parapanta la Scoala Aripi de Argint
  • Trasee de cicloturism si trasee turistice montane
  • Turism vanatoresc si alpinism

INFORMATII TURISTICE BUZAU
HORECA IN JUDETUL BUZAU
PROGRAM OPERATIONAL
ALTE INFORMATII

Regio.Initiativa Locala.Dezvoltare Regionala www.inforegio.ro
Investim in viitorul tau! Proiect selectat in cadrul Programului Operational Regional si cofinantat de Uniunea Europeana prin Fondul European pentru Dezvoltare Regionala.
Continutul acestui material nu reperezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene si a Guvernului Romaniei.