Romana English Francaise
Obiective turistice in Judetul Buzau
Primaria - Palatul Comunal (1899-1903)

Primaria - Palatul Comunal (1899-1903)
Ctitor al edificiului este primarul Nicu Constantinescu, iar arhitectii sunt Alexandru Savulescu si Kafsinschi.
Nicolae Iorga, la inaugurarea cladirii din 1904, in prezenta REGELUI CAROL I, a rostit cuvintele: `Cea mai frumoasa primarie din tara si o podoaba de mare pret pentru Buzau`. Stilul arhitectonic reprezinta o imbinare intre supletea celui gotic, grandoarea celui bizantin si robustetea celui baroc. Sunt alaturate stilurile arhitectonice romanesti, in primul rand fiind cel brancovenesc. Coloanele de la parter sunt corintice dupa capitel si ionice dupa masivitatea lor, iar coloanele de la etaj s-au construit in stilul marilor palate venetiene.


Crangul Buzaului

Crangul Buzaului
Plamanul verde al Buzaului, Crangul, este un parc emblematic pentru oras, intemeiat pe restul unei paduri seculare ce acoperea pana odinioara cea mai mare parte a municipiului. Parcul este amintit sub numele de `BRANISTE` de Radu Cel Mare in 1500, domnitor care inzestreaza Episcopia cu 600 pogoane de padure din Codrii Vlasiei, padure ce cuprindea si Crangul de azi. Parcul are 189 de hectare, din care 10 hectare sunt proprietatea primariei (aleile), restul fiind proprietatea statului, in administrarea Ocolului Silvic Buzau.


Casa `Vergu-Manaila` (1780)

Casa `Vergu-Manaila` (1780)
Este situata in strada Razboieni nr. 8. Aici se afla EXPOZITIA DE ETNOGRAFIE sI ARTA POPULARA – sectie a Muzeului Judetean de Istorie.


Muzeul Judetean de Istorie

Muzeul Judetean de Istorie
In 1895 se constituie intr-o sala a Gimnaziului `Tudor Vladimirescu`, ce azi a devenit Colegiul National `B.P. Hasdeu`, prima colectie publica de piese arheologice, antropologice si istorice, adica primul muzeu din Buzau. Din 1976 muzeul isi are sediul pe Bulevardul N. Balcescu la numarul 52, intr-o cladire construita intre 1925 si 1937, ca sediu al scolii Normale de Fete.


Episcopia Buzaului

Episcopia Buzaului
EPISCOPIA, edificiu emblematic pentru orasul Buzau, a fost infiintata de Radu cel Mare, in 1500, impreunA cu Nifon, fost patriarh al Constantinopolului.
CATEDRALA EPISCOPALA a fost construita odata cu infiintarea Episcopiei. Catedrala a fost refacuta si intarita de Neagoe Basarab (1512-1521), apoi de Matei Basarab in 1649 si de Constantin Brancoveanu (1688-1714) atunci cand acesta a ridicat si PALATUL EPISCOPAL.
Noua CATEDRALA EPISCOPALA, cu hramul `INALTAREA DOMNULUI`, este ctitorie a Episcopului Epifanie Norocel. Pe 8 noiembrie 2009 Episcopia Buzaului si Vrancei a fost inaltata la rangul de Arhiepiscopie, in prezenta Patriarhului Romaniei, Prea Fericitul PArinte Daniel.
MUZEUL EPISCOPAL, care adaposteste colectia de arta veche biseri­ceasca, a fost infiintat in 1955 si se afla la intrarea in incinta Episcopiei. Din anul 2009 s-a mutat in clAdirea veche a Seminarului Teologic, cladire construita intre 1836 si 1838.
SEMINARUL TEOLOGIC (1836) a fost infiintat de Episcopul Chesarie, in aceasta cladire gasindu-se azi MUZEUL EPISCOPAL. in perioada in care se extragea piatra pentru constructia Seminarului din zona Pietroasele, a fost descoperit faimosul Tezaur de la Pietroasele – `Closca cu puii de aur`. in 1936 a fost construit si cel de-al doilea seminar, unde azi se tin cursurile pentru elevii ce studiaza teologia.


Muntele de sare, Lopatari

Muntele de sare, Lopatari
`In zona Buzaului, la Lopatari, Manzalesti sau Sari, rezervele de sare se gasesc la suprafata, la o adancime de sub 50 cm strat fertil sau in maluri rupte, chiar in deschidere… pe Valea Slanicului, pe o latime de doi kilometri si o lungime de cinci kilometri, patrunde la zi un puternic masiv de sare, care are o adancime de cateva sute de metri` – Doina Ciobanu, `Exploatarea sarii in perioada marilor migratii (sec. I – XIII) in spatiul Carpato-Dunarean`, 2004.


'Cerul straniu', zona Bozioru - Fisici - Nucu
Este cunoscuta de specialisti drept zona `CER STRANIU` datorita faptului ca cerul capata o intensitate ce nu poate fi descrisa in cuvinte, pe care oamenii de stiinta o masoara in grade Kelvin (peste 23.000 grade Kelvin). Azurul cerului deasupra marilor orase masoara 16.000 grade Kelvin. Multi turisti spun ca `aici simti cum se deschid portile energetice ale Universului, cand toata stiinta devine spirit`.


Barajul si lacul de acumulare de la Siriu

Barajul si lacul de acumulare de la Siriu
Barajul de la Siriu este realizat din anrocamente – al doilea din lume dupa cel din Retezat, construit fara a fi folosit cimentul. Are o inaltime de 155 m, o capacitate de 150 milioane metri cubi de apa si o lungime de 14 km.


«     2      3     4     5      6     »

INFORMATII TURISTICE BUZAU
HORECA IN JUDETUL BUZAU
PROGRAM OPERATIONAL
ALTE INFORMATII

Regio.Initiativa Locala.Dezvoltare Regionala www.inforegio.ro
Investim in viitorul tau! Proiect selectat in cadrul Programului Operational Regional si cofinantat de Uniunea Europeana prin Fondul European pentru Dezvoltare Regionala.
Continutul acestui material nu reperezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene si a Guvernului Romaniei.